RASNA ZIVINA tel. 064 8671 200

Prodaja jaja i pilica rasne zivine Srebrna Vijandota, Zlatni Orpington, Saseks Porcelan

Zlatni Orpington

 >> FOTOGRAFIJE NAŠIN ZLATNIH ORPINGTONA <<

 

 

 TEKST PREUZET SA INTERNETA

 

ORPINGTON rasa je stvorena u Engleskoj, u prošlom veku, na imanju Orpington, po kome je i dobila ime. Nastala je putem višestrukog kombinacijskog ukrštanja.


Dostojanstvena pojava i popunjenost u obliku kocke. Potpuno je ista visina, širina i dužina tela. Perje je jako. Vrat mora da bude srednje dužine i dobro operjan. Prsna linija je niska a trbušni deo je dobro popunjen. Lepo paperje pokriva skoro cele kratke butke i noge.


Kokoška izgleda malo sabijenija u proporcijama sa lučnom leđnom linijom koja se ne gubi. Njena najviša tačka je pre spoljnjeg vrha repa, tj trećine pera za upravljanje. Na maloj glavi nalazi se jednostavna uspravna kresta, malo niža od petlove, sa četiri ili pet zubaca. Kraj kreste treba da je na potiljku. Ušne minđuše su srednje veličine i crvene boje. Vratna kresta je okruglasta i crvene boje. Boja očiju je narandžasto crvena do crne, u zavisnosti od boje perja.

Od 1889 god. crni imaju noge crne boje, kod belih boja noge je bele do svetle boje mesa. Oko 1900 god. pojavili su se plavi Orpingtoni sa plavkastim nogama i ta boja je poboljšana.Kod prugastih, noge su bele do svetle boje mesa, (posle II sv. rata kod K.A.Meissnera poboljšani od engleskih životinja). Od 1948 god. kod crvenih, boja nogu je bela do svetle boje mesa. Jarebičasta boja dobijena je 1949 god. od jarebičaste boje Kokin petla i žute Orpington kokoške.

Orpingtoni nisu samo izložbena rasa nego i korisna za meso i jaja. Odgajivači ih hvale zbog robusnosti, brzog rasta, malog prostora za odgoj i mirne naravi. Ima ih izvanrednih boja, bogate forme i lepog perja. Nisu zahtevni i laki su za odgoj. Pilići su napredni. Meso je dobrog kvaliteta. Kokoška nosi dosta jaja. Njima ne treba visoka ograda jer nisu letači.

Težina: petao 3 do 4 kg; Kokoška 2,5 do 3,5 kg
Veličina prstena: petao 22; Kokoška 20


Jaje za nasad: 53 g;

Boja ljuske jajeta: žuta "