MOJA UKRASNA ZIVINA I OVCE IL DE FRANS

Prodaja jaja i pilica rasne zivine Vijandota, Italijanka, Leghorn. Ovce Ile De France

Blog

BRAMA

Posted by Branko Radisavljević on November 6, 2011 at 8:20 AM

TEKST PREUZET SA  INTERNETA


"Brama (Brahma) rasa živine vodi poreklo sa azijskog kontinenta, konkretno istočnog dela Indijskog poluostrva – današnji Bangladeš. Tamo poznatija pod imenom “Sivi Čitagong” (Gray Chittagong). Preneta u Ameriku 1846. godine, a ime Brama dobila po reci Bramaputri (Brahmaputra), čija delta pokriva veći deo Bagladeša. Korišćena u ishrani zbog ukusnog mesa, ali i kao dobra nosilja sa dugim periodom nošenja, uključujući i zimu. Danas se uglavnom gaji kao ukrasna živina. Jedna je od najkrupnijih rasa živine.

Brame imaju malo izduženu leđnu liniju koja izvire iz širokih ramena u blagom usponu (na gore). Kod petla na gornjem uglu glavnih upravljačkih pera dostiže najvišu tačku. Prsna linija se spušta, gledajući s preda prsa izgledaju široka i okrugla. Krajevi krila, koji su priljubljeni uz telo, moraju biti sakriveni u sedlastom perju.

Zadnji deo tela je dug kao kod Kokina, a naročito kod petlova Brame. Perje je čvrsto a srpna pera (rep) idu na gore i malo su raširena.Kada se gleda od pozadi, repna pera su malo u stranu otvorena, ali je rep gusto popunjen perjem. Donja linija tela, kroz upadljivo naglašen stomak obrastao obiljem perja (stomaku daje punoću i bogatstvo) je upadljivo vidljiva. Njegovo celokupno držanje (stav) je različit od Kokina. Butke i noge su mu malo više od srednje dužine i pune su mekanog paperja. Na butkama ima perje nabrano u obliku "zavrnutih rukava". Noge od butnog zgloba pa do noktiju na prstima, gusto su popunjene jakim perjem. Boja nogu mora biti žuta. Kokoška je malo niža, ali i pored kratkog vrata prsa su joj uvučena. Sedlo i rep treba da je žbunasto popunjeno perjem. Njena najviša tačka mora biti u repu uzimajući u obzir pera za upravljanje.

Glava im je mala, vrlo široka i jako lučna. Na glavi je troredna kresta u obliku graška (mahunasta) bez produžnog kraja (trna), mala, nežna vratna kresta i duguljaste crvene ušne minđuše.

Oči su tamno narandžasto- crvene boje.

Klasične boje su svetle i tamne. Dok su mlade imaju jarebičastu boju (kod jarebičaste Brame) i žuto kolumbija boju (kod bele Brame).

Crna jarebičasta boja pojavila se tek pre nekoliko godina. Kod te boje je, tamo gde je lepa plava boja kod plave jarebičaste, kod nje se pojavljuje crna boja. Zlatne nijanse su nešto svetlije.

Do sada su priznate boje Brame u krupnoj rasi: svetla Brama, tamna, žuta kolumbija, plava jarebičasta, crna-jarebičasta.

To je dobroćudna, mirna rasa ali znaju da budu temperamentni.

Kokoška pronosi tek u sedmom, a ponekad u osmom mesecu.

Težina: petao 4 - 5 kg, mada se kod nas mogu videti i dosta teži primerci

kokoška 3 - 4,5 kg

Veličina prstena:

petao 27, kokoška 24

Jaje za nasad: 53 g

Boja ljuske jajeta:

žućkasto-braon,

bolje žućkasto-crvena "

 


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Ro?i
11:26 AM on January 23, 2014 
Zelo lepe so, krasne !

VIdeo snimci

No recent videos